mēbeles pēc pasūtījuma

 
 
       
Par mums
 
Mūsu darbi
Kontakti
Padomi
 
Mēbleles pēc pasūtījuma

 

PADOMI
Manā virtuvē ir vajadzīgas pārmaiņas!

Pirms esat uzsākuši mainīt savas virtuves iekārtojumu, pavadiet kādu vakaru vajadzību novērtēšanai. Apsveriet, kādu jūs to vēlaties, un cik daudz laika tajā pavadīsiet. Vai tā būs vieta, kurā tikai gatavosiet, retu reizi pusdienosiet, vai arī vēlaties to veidot par centrālo satikšanās vietu jūsu ģimenei un draugiem? No tā būs atkarīgs gan virtuves zonējums, gan dažādo virtuves ierīču daudzums tajā.

“… Pols pazuda virtuvē. Hedlijs viņam sekoja, cenzdamies iztēloties, kādas pārmaiņas būs pārcietusi virtuve, kas drīz vien arī nostājās viņa acu priekšā. Galds, trīs laika krietni apbružāti virtuves ķebļi, gāzes plīts, astoņdesmito gadu ražojuma ledusskapis – nekas vairāk ka pati parastākā aizgājušā gadsimta virtuves iekārta... divdesmit gados nekas nebija mainījies – un tas Hedliju satrieca….”/Vilis Kasims/

Pirms esat uzsākuši mainīt savas virtuves iekārtojumu, pavadiet kādu vakaru vajadzību novērtēšanai. Apsveriet, kādu jūs to vēlaties, un cik daudz laika tajā pavadīsiet. Vai tā būs vieta, kurā tikai gatavosiet, retu reizi pusdienosiet, vai arī vēlaties to veidot par centrālo satikšanās vietu jūsu ģimenei un draugiem? No tā būs atkarīgs gan virtuves zonējums, gan dažādo virtuves ierīču daudzums tajā.

Virtuve pamatā ir darba telpa, tādēļ mājīguma radīšana tajā ir svarīga. Virtuves iekārtojumam jābūt ergonomiskam, lai tā būtu praktiska un ērta, kā arī labi izskatītos. Mūsdienās virtuve kļūst par vietu, kur dzīvo, atpūšas, uzņem viesus un gatavo ēdienu, tamdēļ ir saprotama arvien lielāka atvērtā plānojuma virtuvju - dzīvojamo istabu projektēšana un izbūve.

Virtuves iekārtošana prasa lielus izdevumus, turklāt ir tik vilinoši iegādāties skapīšus, ierīces un aprīkojumu, kas tik labi izskatās katalogos un izstādēs, tomēr neatbilst jūsu dzīves stilam un gatavošanas ieradumiem. Virtuves iekārtošanā lielākie izdevumi jāparedz celtniecības un/vai remontdarbiem, mēbelēm un iekārtām. Rūpīgi izvērtējiet savas iespējas. Varbūt labāk ir iegādāties kādu kvalitatīvu priekšmetu kopā ar pagaidu skapīti, kuru vēlāk varēsiet izmantot citur, nekā nopirkt sliktas kvalitātes iekārtu un priekšmetus, kuru mūžs nebūs ilgs.

Virtuves plānojums nenoliedzami atkarīgs no platības, un tās iekārtojumā parasti ievēro zonēšanas principu. To, cik daudz skapju un plauktu, ka arī ledusskapja lielumu, noteiks tas, cik lielā skaitā un cik maltītes jūs ieturēsiet mājās, cik bieži iepirksieties un kādus produktus (svaigus, saldētus vai pusfabrikātus) izmantosiet gatavošanas procesā. Šie paši kritēriji svarīgi arī darba virsmu izvietojumam un garumam, jo, nenoliedzami, svaigu produktu sagatavošanai nepieciešams daudz vairāk vietas kā pusfabrikātu gatavošanā.

Apdomājiet, lai visas ēdiena gatavošanā izmantojamās ierīces atrastos “pa rokai”:

  • lai ikdienā izmantojamos virtuves kombainus, tosterus, sulu spiedes varētu turēt pastāvīgi pieslēgtus kontaktligzdām;
  • lai virtuves piederumi, katli un pannas atrastos tuvu plītij;
  • lai naži un griežamie dēlīši atrastos netālu no produktu sagriešanas vietas;
  • lai ikdienā lietojamie pusdienu trauki atrastos tuvu ēdamzonai un trauku mazgāšanas vietai.

Retāk lietojamo ierīču uzglabāšanai varēsiet izmantot augstākos plauktus, atvēliet vietu tīrīšanas līdzekļiem un atkritumu savākšanai. Apsveriet iespēju izveidot kādas darba virsmas ar skatu uz telpu, ja esat sabiedrisks cilvēks, vai varbūt vēlaties vērties laukā?

Lai plīts uzkopšana pēc gatavošanas aizņemtu pēc iespējas mazāk laika, būtu vērts apsvērt keramiskās plīts virsmas iegādi, tāpat, pārējām darba virsmām izvēlēties kvalitatīvus un viegli kopjamus materiālus. Neaizmirstiet par tvaika nosūcēju, kas nodrošinās ne tikai gatavošanas aromāta neizplatīšanos visās telpās, bet arī novērsīs kondensāciju.

Trauku mazgāšana! Mūsdienās nenoliedzami šo procesu atvieglina trauku mazgājamā mašīnā, tomēr lielo katlu un pannu mazgāšanai būs vajadzīga izlietne un trauku žāvējamā plate.

Kādas maltītes jūs ieturēsiet virtuvē , cik cilvēku pusdienos, kā arī, vai šeit uzņemsiet ciemiņus? Atbildes uz šiem jautājumiem jums palīdzēs noteikt galda izmēru un veidu. Arī mazā virtuvē, izmantojot saliekamo galdu, var pusdienot dažāds skaits cilvēku.

Gaisma, gaisma, gaisma! Pareizam apgaismojumam virtuvē ir liela nozīme, un to der atcerēties remontdarbu sākumā. Apgaismojot darba virsmas, gaismas ķermeņi jāizvēlas un jāizvieto tā, lai nerastos ēnas. Ēdamgaldam, ja tāds virtuvē atrodas, noteikti jāparedz atsevišķs apgaismojums.

Teksts: Antra Liepiņa

skaties arī CITUS PADOMUS

 

 
         
 

© 2006-2017 SIA "RE mēbeles"